Saturday, March 6, 2010

sardine gulong!~


Slamat berhari Sabtu sume!
Alhamdulillah aku masih bernafas di bumi yg fana ini..seperti yg dijanjikan dgn diri sendiri..aku nk try wat sardine gulong ala2 moden.. kalo imbas balik zaman mde2 dlu.. sardine gulung yg slalu mak aku wat before gi skola hanya menggulung sardine dlm roti.. salut dgn telur.. goreng.. ha..siap! tu la sarapan aku dolu2..

so,pagi2 td.. aku mlekan langkah ke dapur menyiapkan sarapan utk family sementare mama and abah gi pasar...

kite mulekan dgn mara membuat PASTRI~

aku gune 400g tepung gandum dan 200g  butter SEJUK yg dipotong 1cm X 1cm~~..
oh ye jgn lpe secubit ++ garam..


ramas butter dan tepung tersebut sehingge teksturenye menjadi seperti bread crumbs..(seperti dlm pix di atas)


 
tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit sampi doh menjadi licin n x melekat di tangan..lepas tu.. balut doh dgn plastic wrap dan letakkan dlm peti sejuk sementare membuat inti..
  • Bahan-bahan untuk INTI
  • 1 Tin Besar Sardin- hana gune tuna
  • 1 Biji Bawang Besar - Dihiris
  • * 3 Ulas Bawang Putih
  • * 5 Biji Cili Api
  • 1 Biji Lada Merah - Dihiris
  • Garam
  • Secubit Gula
  • 1 - 2 biji limau kasturi 

  1. Untuk Inti
  2. Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
  3. Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
  4. Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
  5. Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
  6. Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
  7. Tumis hingga betul² garing. 

  1. Cara menyediakan SARDINE GULONG
  2. Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat(ske ati korang la nk wat cmner.. ikot ati masing2)
  3. Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
  4. Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
  5. Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan. 


 nie la hasil lebas aku menggulung2.. mule2 mayb korang akan rse kekok.. lame2 bile dh dpt rentak korang..cepat je korang wat! sudah sedie untuk dibakar!





 
siap la sarapan kite pg nie! NYUM2!!

soh seh soh seh:

  • adunan doh td diigtkan adalah utk satu family.. if korang nk wat cket je... separuhkan dr sume bahan2 tuh okie~~! =)
  • lagi nipis doh lagi best sbb if tebal sgt korang akan rse muak makan sardine tuh..
  • oh ye !x lupe kepade puan hana sbb dgn resipi doh beliau aku dpt wat sarapan nie utk my fam.. hehe..mekaceh!
  • selamat mencube!

12 comments:

fiera nadia said...

fafa aku lapaw!!!!

faramira said...

hoooohhh.. curik sweetheart aku~cett!!
hoho.. aku x balik sabtu nieh~~ngeh3... mls ar g ceramah bomba tuh!

Solarchild89 said...

mung makang dop bagi,huhu...

faramira said...

mung jauh.. nk wat gane....

fiera nadia said...

ko xyah blk...aku pon dah berkonspirasi dgn umi tanak gi.. esz pon insyaAllah x pegi..maka umi dgn selamatnye telah pulang ke rumah td..

faramira said...

weeee~~~hohoho...

anis said...

lapoooooooooowwwwwwwwwwwwwwwww...
nk hambegeee...
hohoho

faramira said...

ah ko!lapo je bgtaw aku.. ko igt aku makcik kafe he hape..hohoh..
byk nyer la demand ko ye anis..
kedai tutup2...aku hanye masak kari je arini(4 the first tyme wat sendrik.. *malu2*)~~tettt!

ASaDa RyutaRo said...

huwaaa~ cam sedap je... nyumm!

nak jugak!

faramira said...

ambek la satu..
aiman x kesah..
ngeeeh3~

Mastura Othman said...

adoi..gelapnyer blog kamu nie..nk baca komen pon susah...hohohoho...
nmpk mcm sedap..anta kat cheras ok..

faramira said...

hohoho... sardine gulong je kot acu...ngeh3... nnt dh pandai masak yg up cket.. i bawak ok~~ngeh3..